Beroerte of CVA is de derde doodsoorzaak in de westerse wereld, na hartaandoeningen en kanker. In Nederland worden ca. 30.000 mensen per jaar getroffen en ongeveer 120.000 mensen leven met de gevolgen. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor.

Vaak wordt een beroerte vooraf gegaan door waarschuwingen (TIA: transient ischemic attack), die niet altijd door de patiënt worden herkend. Bij een TIA krijgt een deel van de hersenen gedurende korte tijd geen zuurstof. De verschijnselen treden kortstondig op, worden vaak niet opgemerkt en verdwijnen binnen 24 uur zonder restverschijnselen.

Bij een herseninfarct blokkeert een bloedstolsel een ader in het hoofd. Een deel van de hersenen krijgt geen bloed en dus geen zuurstof, waardoor een deel van de hersenen afsterft.

Bij een hersenbloeding treedt een spontane bloeding in of rond de hersenen op; meestal omdat een zwakke plek (aneurysma) in een ader open barst.

De verschijnselen bij een herseninfarct en een hersenbloeding zijn hetzelfde.

Beroerte is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.
Revalidatie is tot op heden hoofdzakelijk gebaseerd op lichaamsbeweging en ergotherapie. De cognitieve aspecten van revalideren na een beroerte zijn echter minstens zo belangrijk. De nog intacte zenuwen kunnen nieuwe en andere banen vanaf de hersenen gebruiken en (gedeeltelijk) functieherstel mogelijk maken.
EMG-gestuurde-Electrostimulatie is in dit proces een zeer nuttig hulpmiddel gebleken.

Apparatuur: NeuroMove

Terug naar overzicht

foto-beroerte.jpg